Suikervrije Carrot-bananencake
Naast mode sta ik ook graag in de keuken! Samen met mijn schoonzusje en vriendinnen doen we mee aan Suikervrije September en eerlijk gezegd gaat het ons verrassend makkelijk af. Er zijn tegenwoordig zoveel lekkere alternatieven met natuurlijke suikers, al moet je soms wel wat extra moeite doen om iets écht lekkers op tafel te zetten.
Deze week bakte ik een carrot-bananencake en hij was een groot succes! Ik kook en bak vaak een beetje op gevoel, maar dit keer heb ik geprobeerd alles zo precies mogelijk te wegen, zodat ik het recept kan delen.
Ingrediënten
- 2 wortels, geraspt
- 2 rijpe bananen, geprakt
- 330 gr Griekse yoghurt
- 300 gr (maak zelf door havermout te malen)
- handje walnoten, fijngehakt
- handje dadels, fijngehakt
- handje gedroogde abrikozen, fijngehakt
- 2 eieren
- 2 eetlepels bakpoeder
- 2 eetlepels honing
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakevorm in of bekleed met bakpapier.
- Rasp de wortels en prak de bananen fijn in een kom.
- Meng in een grote kom de Griekse yoghurt, havermeel, eieren en honing tot een egaal beslag.
- Roer de geprakte bananen en geraspte wortels door het beslag.
- Hak de dadels en walnoten fijn en vouw ze door het beslag.
- Giet het mengsel in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
- Bak de cake ca. 45 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker: komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Dek de bovenkant losjes af met folie als de cake te snel bruint.
- Laat de cake in de vorm iets afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en in plakken snijdt.
Tips
- Gebruik rijpe bananen voor extra zoetheid en smeuïgheid.
- Maak havermeel door havermout 30–60 seconden in de blender te malen tot fijn meel.
- Wil je volledig suikervrij? Vervang de honing door extra gepureerde dadels of laat hem weg (let wel op zoetheid).
- Varieer met noten (amandelen of pecannoten) of voeg een snuf kaneel toe voor warmte.
Geniet ervan en als je 'm maakt, tag ons op Instagram @seyss.nl! We delen graag jouw foto's in onze stories.